Besök.

Otroligt hur mycket folk som tänker sig komma o hälsa på mig här nere, känns fantastiskt roligt!

Pirrar i magen för vissa möten ;)

En heldag i Petra med allergi deluxe på köpet.

Idag har vi spenderat en heldag i Petra, Jordanien.
Petra är så otroligt sagolikt så det liknar ingenting annat. Bland annat Indiana Jones och Terminator 2 är inspelade här.

Petra är ett litet samhälle som uppkommit utifrån en spricka i berget, det är också där vi började dagen. I ungefär 1,5 km promenerar man mellan klippväggar där man faktiskt kan se att om man trycker ihop bergsväggarna skulle de passa ihop lika bra som ett pussel. I bergsväggarna ser man också hur mycket läckra utgrävningar som helst.

Tillslut så tar klippväggarna slut, och framför oss har vi skattkammaren. Helt otroligt vacker, och enorm byggnad. Att man för sjukt mångaa år sedan byggt detta för hand är helt otroligt, jag kan inte föreställa mig det. Med solens glans på gör det nästan platsen magisk. Utsmyckningarna på fasaden är så fruktansvärt detaljrika, och vi har idag pratat om många teorier vad dessa utsmyckningar egentligen gör för nytta. En årskalander är nog det absolut bästa svar jag fick.När man fortsätter in i det lilla samhället så möts man av en massa gamla gravar, nu pratar vi inte 10-tals gravar, utan snarare 100- och 1000-tals gravar som är byggda i berget, egentligen bara utgrävda gravar i berget. Ju mer pengar du har - desto mäktigare är du - desto mer utsmyckningar ovanför graven och dessutom enorma gravar och gravkammare.

Det som är spännande med dessa gravar är att det ända fram till 1984 bott beduiner i dessa gravar och de har de gjort under en lång tid. Beduiner är de ökennomad folk som är Jordaniens ursprungsbefolkning. Men 1984 så fick de ett eget uppbyggt "riktigt" samhälle, med lite mark och hus av Kungen. In på 1990-talet så flyttade beduinerna tillbaka till dessa gravar, i ren protest då de ville har mer mark och hus av royaliteterna då deras familjer hade utökat sig. Och för att gynna turismen så fick beduinerna vad de ville. Men förstå, det är nyss de faktiskt bodde i de bergen som en gång fungerat som gravar för nabateerna. Idag jobbar beduinerna med att sälja halsband, vykort o dyl i Petra. Samt att köra runt turister som har problem att gå med deras lokala taxis (kameler, åsnor eller hästar).
Manfolket (som min älskade norska skulle ha sagt) är helt otroligt spännande, de har mörkbruna ögon med långa fina ögonfransar, långt svart hår - vissa med pärlor i, sotade ögon, orientalisk klädsel. Helt seriöst så är det kopior av Jack Sparrow, ni vet från Pirates of Caribean. Där kommer de ridande på sina kameler/hästar/åsnor och bjuder med en och annan brud till en romantisk kväll med stjärnskådning, jag förstår att brudar smälter och åker med på en av dessa omtalade nätter och faktiskt blir kvar i beduinlivet... Finns levande bevis vars son jag såg idag ;)

Dessvärre så blev jag drabbad av otrolig jävla allergi från dessa "taxis" som går inom Petra. Så ligger fortfarande o snorar, nyser o känner mig sjukt tung i huvudet. OCh jag red inte ens på dom, jag har promenerat från kl 8-17.30 KONSTANT idag. Snabb beräkning så har jag säkert gått omkring 3 mil idag, minst. Och det är inte raksträcka direkt, nej nej, rejäl terräng skulle jag nog kalla det, både uppför och nedför. Berget vi besteg kom vi nog fram till att det låg omkring 1600 möh. Lägg till stekande sol, ökentorrhet och en temperatur omkring 35-40 grader ;)

Oavsett hur jag försöker skriva, vilka bilder jag tar (lovar mer bilder, men har inte kabeln nu) eller vilka filmer jag kan visa er går det inte att beskriva, man måste verkligen uppleva Petra. Det lovar jag!

längre update :D

Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för enormt dålig uppdatering, men får dessvärre skylla på att det inte finns tid. (eller internet i min lägenhet)

Jag har det hur bra som helst, bortsett från en magkatarr som har spökat rätt rejält de senaste 4 dagarna, men har fått medecin, så snart är det nog också ett minne blott.. Hoppas vi iaf.

Men, uppstarten är hektisk och jag har huuuur mycket som helst att lära mig.

Första dagen här i Jordanien så fick vi våra lägenheter och åkte ut o åt lite bara.
Andra dagen var vi ut och dök i det helt fantastiska röda havet. Dyka lär vara något jag ska försöka göra så mycket som jag bara kan här nere, men än så länge tänker jag nog inte ta cert, är lite för rädd ; ) Tycker tryggheten med instruktörerna är det bästa.
Här dök vi ner i ett akvarium, helt seriöst. Sen såg vår instruktör att vi fortfarande hade kvar syre i tuberna, så vi simmade vidare till ett vrak och utforska det, sjukt coolt!


Btw, jag delar en stor 4:a tillsammans med Alexandra och Anna från min TEC-klass i Norrtälje. Känns både kul och tryggt! :D
Jag gillar vår lägenhet, dock verkar också kackerlackorna göra det, bara idag har vi tagit död på 15 st.

Det känns som att jag varit här i snart en månad, men förmodligen är det bara för att vi gjort så fruktansvärt mycket. Nu är vi ute på våran andra rundresetripp. Förra gången så var vi till Israel (som vi btw har utsikt över från vår lägenhet), Eilat ligger endast 10 min med bil bort. Där hade vi hotellcheck, såg delfiner och hyggade oss. Åkte upp mot Jerusalem, förbi döda havet.Jerusalem kan vara bland de häftigaste jag har sett, klagomuren, jesus grav, och all historia o religion som ligger bakom hela staden. Kände mig nästan helig, nästan..Vidare tillbaka till Jordanien, då hamnade vi i Amman, där vi hyggaade oss med att gå ut på ett litet italienskt hak o dricka vin. Värre trevligt. Tidig start morgonen efter, då skulle vi till döda havet.

Att bada i döda havet är precis som man läst om, jag vet att där på mellanstadiet någon gång så läste man om att man kunde flyta pga salthalten och sen dess så har det väl alltid varit mer eller mindre en dröm att få testa det.
Nu är det gjort. och ja, man flyter,, oj vad man flyter!
Vattnet har en oljig konsistens och känns inte direkt blött. Tillsammans med en lera som de utvinner från botten, så får man världens hälsokur för huden! Så självklart testade vi det, finns många fina och mindre fina bilder därifrån. Men en upplevelse vi sent kommer glömma! För att inte säga aldrig..

Vi har hunnit med en dag vid poolen, bara chillat och låtit alla nya intryck smälta in. Samtidigt som vi ägnar dag och natt åt att skriva manualer. För om ungefär 1 vecka tar vi emot våra första gäster från Oslo.

För tillfället är vi på en till rundresa, vi åkte kring 14 idag, till Wadi Rum, ut i öken där vi varit på jeep safari och upplevt den äkta öken. Ökenlandskapet är så sjukt spännande och coolt, skulle egentligen kunna jämföras med fjällandskapet i norr. Bara det att ökenlandskapet är aningen varmare, ochaningen häftigare ;) Avslutade dagen med att se på solnedgången och sedan att äta middag i ett beduinläger. (beduiner är ursprungsfolket, som bodde i öken och flyttade runt allt efter föda eller fiender)

Just nu befinner vi oss i Petra, Jordaniens mest välbesökta turistmål. Imorgon skall vi besöka det, hela dagen lång, ska bli sjukt intressant, sen ska vi vidare till Amman, Jerash och KArak. Blir borta totalt 4 dagar.

Alla i Jordanien är så fruktansvärt hjälpsamma och snälla, alla är übertrevliga, och inte alls de där påträngande folket som jag kan jämföra mot egypterna. Här finns det ingen som ens skulle peta på mig, trots att jag är blond, till skillnad mot egypten där dom sliter in folk i bilar. Nej, här är man så fruktansvärt välkommen och det känns helt fantastiskt att vara här!Något annat som är coolt är att i Aqaba, där vi bor, så har vi som sagt utsikt över Eilat (Israel), man kan också se Egypten och vi är 15 km från Saudiarabiens gräns. Rätt häftigt ändå :)

Nu vill jag bara att ni alla också kommer ner och upplever allt det här häftiga som jag ser varje dag :D